Faaliyet gösterdiği sektör fark etmeksizin her türlü işletmenin BT altyapı ve uygulamalarının kesintisiz olarak çalışması gerekir. Aksi takdirde her kesinti müşteri, itibar ve diğer finansal kayıplar anlamına gelecektir. Hal böyle olunca, şirket kaynaklarının veri kaybı olmaksızın yüksek kullanılabilirliğe sahip olması ihtiyacı ortaya çıkmakta. Bu da sayıları her geçen gün hızla artan işletmenin BT altyapılarını profesyonel veri merkezlerine taşımasına sebep oluyor.
Veri Merkezlerinde Yedeklilik Ne Anlama Gelir?
Veri merkezlerinde yedeklilik (datacenter redundancy) kısaca, işletmeye ait BT altyapısının etkilenmemesi için veri merkezi bileşenlerinin yedekli bir biçimde bulundurulmasını ifade eder. Yedekliliğin temel amacı en kötü senaryolarda bile sıfır kesinti süresi ile sağlıklı bir iş sürekliliği sağlamaktır. Her veri merkezi için öncelikli konulardan birisi %100 uptime (hizmet kesintisizliği) süresinin korunmasıdır ve profesyonel veri merkezleri çalışma süresinde oluşabilecek riski azaltmak üzere tasarlanmıştır.
Veri Merkezi Yedekliliği Neden Önemli?
Şirketlerin her şartta kesintisiz bir şekilde çalışmaya devam edebilmeleri ve herhangi bir kesinti sonrasında hızla geri dönebilmeleri konusundaki ihtiyaç ve baskı gün geçtikçe artmaktadır. Bu yüzden, olası bir felaket sonrası veri yedeklerinden veya replikasyonlarından dönüş her firmanın öncelikli amacıdır. Bu noktada, yedeğin veya replikasyonun ne kadar sürede alındığı ve ne kadar süre içerisinde geri dönebileceği büyük önem taşır. Burada “zaman” başarıyı belirleyen en önemli faktör. Bu nedenle RTO (Recovery Time Objective), RPO (Recovery Point Objective), ve en önemlisi MTPD süreçlerinin kritik olarak değerlendirilmesi gerekir. Maksimum tolere edilebilir aksama süresi (MRPD / Maximum Tolerable Period of Disruption), iş süreç ve sistemlerinde meydana gelen olası kesintiye katlanılabilecek maksimum süreyi ifade eder.
Verilerin güvenli olmasını sağlamak için birçok bileşen vardır. Veri merkezinizde iyi planlanmış bir yedekleme tasarımının uygulanması, bu önemli bileşenlerden biridir. Sistem arızaları, bir kurumun kârlılığı, iş operasyonları ve müşteri deneyimi üzerinde ciddi ve doğrudan bir etkiye sahip olabilir, bu da yıkıcı gelir kaybına, kaçırılan iş fırsatlarına ve kötü bir itibara yol açabilir.
Gartner tarafından gerçekleştirilen araştırmaya göre, kuruluşların % 90’ından fazlası bir saatlik kesinti süresinin bile firmalarına binlerce dolara mal olacağını ediyor. Katılımcıların neredeyse tamamı ise uzun kesinti sürelerinin, sistem ve verilerin geri getirilmesi için harcanan süre ile doğru orantılı olarak iş gücü verimliliğini düşüreceğine inanıyor.
2N ve N + 1 arasındaki fark nedir?
İlk olarak “N” terimi, jeneratör veya iklimlendirme ünitesi gibi veri merkezi bileşenlerinin yedeklenme birimini ifade eder. N bir tesisini tam BT yükünde çalıştırmak, yedeklemek veya soğutmak için gereken kapasite miktarına eşittir ve “sıfır yedeklilik” anlamına gelir. Bir başka deyişle, tam yükte çalışan bir tesiste meydana gelebilecek olası bir arıza karşısında, önemli uygulama veya veri kayıpları meydana gelebilir.
N+1 ise, paralel yedeklilik olarak ifade edilebilir. Sunuculara devamlı erişim için kesintisiz güç kaynağı (UPS) sisteminin bulundurulmasıdır. Sunucuların, firma BT altyapısı için tutarlı bir güç sağlamak adına tasarlanmış bir UPS sistemi üzerinde çalması ve ihtiyaç halinde bir yedek güç ile çalışacak başka bir UPS sistemini içermesidir.
2N, iki bağımsız dağıtım sistemine sahip tamamen yedekli, yansıtılmış bir sistemi ifade eder. Hiçbir şekilde birbirlerine bağlı ve bağımlı değildirler. Yani, bir UPS gerekiyorsa tamamen farklı ve bağımsız iki UPS olacaktır. Bu da, bir güç kaynağı kesintiye uğrasa dahi, diğerinin yine de güç sağlaması ve tam yük çalışmaya devam etmesi, böylece sistemin bir tarafının aksamasından kaynaklanan olası kesinti sürelerinin ortadan kalkması anlamına gelir.
Teknotel’in Telehouse Istanbul Veri Merkezi ise, tam yedekli ve % 99,999 uptime süresi garanti ederek dünya standartlarında, kaliteli ve profesyonel hizmetleriyle her türlü kurum ve kuruluşun ihtiyaçlarına cevap vermektedir. Telehouse Istanbul, VMware ve Veeam gibi global çözüm ortaklarıyla işbirliği yaparak sunduğu hizmetlerle iş sürekliliği ve kesintisizlik sağlar. Dünyada kabul gören veri merkezi standartlarında en üst seviyelerden biri olan Tier 3+ standardına göre tasarlanan Telehouse Istanbul Veri Merkezi’nin kaynak planlaması, elektrik, iklimlendirme, network sistemlerinin 2N+1 aktif yedekli olarak çalışmasını öngörüyor. Diğer yandan veri merkezinde bulunan fiziksel ve elektronik güvenlik sistemleri, su baskını ve yangın algılama ve engelleme sistemleri veri merkezi ortamında hizmetin kesintisiz bir şekilde sağlanmasını mümkün kılıyor.
Hizmetlerimiz için:
Hemen İletişime Geçin
Henüz Yorum Yok