Son birkaç yıldır popüler hale gelen sunucu sanallaştırma firmalara kaynakların etkili kullanımı açısından birçok avantaj sağlıyor. Sanal sunucular, fiziksel sunucuların sanallaştırma yazılımlarıyla birden çok sunucuya bölünmesi anlamındadır. Çevre dostu sanal sunucunun avantajlarını şu şekilde sıralayabiliriz.
- Bilgi işlem maliyetlerinden tasarruf sağlar. Fiziksel bir sunucuyu birkaç sanal sunucuya böldüğünüz zaman, tek bir sunucu üzerinden aynı anda farklı işletim sistemlerini kullanabilirsiniz. Daha az fiziksel sunucu daha az para harcanması anlamına gelir.
- Yerden tasarruf sağlanır. Özellikle büyük ya da bölgelere ayrılmış şirketlerde. Mevcut fiziksel sunucunun bölünmesi yerden tasarruf edilmesini sağlar.
- Daha az enerji tüketimi sağlanır. Çok fazla güç tüketen fiziksel sunucuların azaltılması, daha az enerji harcanmasına ve sanallaştırma sürecinin de çevre dostu olmasını da sağlar.
- Birbirinden bağımsız kullanıcı ortamları oluşturulur. Bu durum her şeyi ayrı tutmak açısından yararlıdır.
- Merkezi yönetim imkanı elde edilir. Tek bir merkezden tüm sunucuları yöneterek, tam kontrol sağlanır.
- Doğal afet ya da beklenmeyen durumlarda verilerin daha kolay kurtarılması sağlanır.
- Destek ve bakımı daha kolaydır.
- Özellikle gizli ve hassas içerikli verilere kontrollü erişim sağlanmasına imkan verir.
- Yeni sunucuların bağlanması çok hızlı olur.
- Sanal sunucuların kullanıma bağlı olarak, farklı güvenlik tedbirleri alınabilir. Ana makineler dahil olmak üzere sanal sunucular birbirinden bağımsız yani izole olabilirler. Her bir hizmet için farklı bir sanal sunucu kullanılarak, bu hizmetlerin güvenlik açıklarının bir diğerinin etkilemesi önlenir.
- Bir sanal sunucudaki yazılımdaki bir sorun bir başka sunucuyu etkilemez.
- Yazılım geliştirme süreçlerinde, test yapılması veya uygulama hatalarından kaynaklı sorunların ve hatta virüslerin başka makine donanımlarına zarar vermesi önlenir.
- Çalışma yükünün dengelenmesi kolaylaşır. Sanal sunucu platformlarını değiştirme ve performansı arttırmak kolaydır.
- Yeni işletim sistemine geçildiğinde eski işletim sistemini sanal sunucuya aktararak, gerektiğinde eski duruma kolayca ulaşılabilir. Taşıma maliyetleri de buna bağlı olarak azalır.
- Personel maliyeti azalır.
- Fiziksel sunucular arttıkça soğutma ihtiyacı da artar. Sanal sunucular ile sunucuların soğutulması gibi dikkat edilmesi gereken hususlar daha az maliyet ve zaman harcanır.
Sanal sunucular birçok işlemi kolaylaştırır ve hızlı şekilde çözer. Ancak sanal sunucuya geçerken, tüm yönleri ile araştırmak ve değerlendirmek önemlidir. Sanal sunucular hakkında bilgi edinmek isterseniz de “Sanal Sunucu Nedir, Nasıl Kurulur” başlıklı yazımızı okuyabilir ya da daha fazlası için tıklayabilirsiniz.
Hizmetlerimiz için:
Hemen İletişime Geçin
Henüz Yorum Yok