Bilgisayar söz konusu olduğunda akla ilk gelen konuların başında depolama alanı gelir. Önceleri depolama alanı genişliği megabyte (MB) ile ölçülürdü. Daha sonra gigabyte (GB) ve terabytle (TB) gibi çok daha yüksek hacimli ölçüler kullanılmaya başlanmıştır. Kullanım alışkanlıklarına bağlı olarak bilgisayarın depolama alanı genişliğine karar verilir. Yeterli depolama alanı olduğunda ise, kullanıcılar verilerini yedekleme ihtiyacı duymaz. Bu durum acil durumlarda büyük sorun yaratır.
Diske zarar geldiğinde verilerin kurtarılması için çok çeşitli çalışmalar yapılması gerekir ve bu süreç oldukça uzun soluklu olur. Bazen ise verilerin kurtarılması mümkün olmayabilir. Bu nedenle depolama alanının bol olduğu düşünülerek yedekleme işlemlerinin ihmal edilmemesi önemlidir. Bu noktada son yılların gözde teknolojisi RAID kullanıcılarının imdadına yetişir. Bu yeni nesil disk, hem bilgisayarın performansını yükseltir hem de verilerin yedeklenmesini sağlayarak kayıpların önüne geçilir.
RAID’in Kullanım Amacı Nedir?
Tek bir sabit diske sahip olan bilgisayar, üretildiği hızda ve performansta çalışır. İlk günkü verimliliğiyle kullanılabilen bu cihazlar, çok çeşitli ek teknolojik ürünlerin kullanımıyla çok daha efektif ve kullanışlı hale getirilir. Bu yeni nesil ürünlerden biri olan RAID, bilgisayarınızın hızını artırır ve çok daha güvenli bir kullanıcı deneyimi sunar.
Sistemin çok daha ideal koşullara sahip olmasına imkan verir ve sabit diskin içindeki veriler yedeklenerek güvenli bir şekilde muhafaza edilir. Böylece herhangi bir sorun olduğunda veri kaybı önlenir. Bu işlem maliyeti biraz yükseltmesine rağmen, çok daha başarılı bir kullanıcı deneyimi sunar.
RAID Teknolojinin Sağladığı Avantajlar Nelerdir?
Son yılların en çok tercih edilen teknolojileri arasında yer alan RAID, aynı anda iki veya daha fazla diskin tek üniteye bağlanması sonucu çok daha yüksek performans sağlar. Normal şartlarda tek seferde yapılamayan işlemlerin kolaylıkla gerçekleştirilmesini sağlar. Çok daha hızlı ve güvenli kullanım olanağı sağlayan teknoloji, kısa sürede çok daha fazla işlemin tamamlanmasına imkân tanır.
Günümüzde En Çok Tercih Edilen RAID Modelleri
Bilgisayarın çok daha nitelikli olması için kullanılan RAID, birbirinden farklı modellerle kullanıcılara sunulur. Bu sayede ihtiyaca ve talebe yönelik seçimler yapılır. En çok tercih edilen modeller ise şu şekilde sıralanabilir:
- RAID 0 (Striping):
- RAID 1 (Mirroring)
- RAID 0+1 (Striping+Mirroring),
- RAID 5 (Striping with Parity)
Depolama alanı firmalar açısından önemli bir konudur. Bulut veya fiziksel sunucular ile birçok firma kiralama veya satın alma ile çözmektedirler.
Hizmetlerimiz için:
Hemen İletişime Geçin
Henüz Yorum Yok