SSL diye bilinen Secure Sockets Layer sertifikası, sunucuyla istemci arasında gerçekleşen iletişimin şifreli bir şekilde yapılmasına olanak sunan standartlaşmış bir teknoloji durumundadır. Sunucu ile tarayıcı (Internet Explorer, Chrome gibi) arasında gerçekleştirdiği iletişimi şifrelemesi en yaygın kullanım şekli olarak bilinmektedir. Peki, bu SSL sertifikası nasıl çalışır? SSL sertifikasının nasıl çalıştığını tam anlamıyla anlayabilmek için önce faydalarını bilmek gerekmektedir.
SSL Sertifikası Ne İşe Yarar?
Standart bir algoritma olan SSL sertifikası nasıl çalışır sorusu sormadan önce, bunun web sitelerinde güvenli veri iletişimi gerçekleştirmek için kullanılan en yaygın teknoloji olduğunu bilmek gerekmektedir. SSL sertifikasının sorunsuz bir şekilde çalışabilmesi için sunucuda bir anahtara, işlemci ise çalışan bir sertifikaya ihtiyaç duymaktadır. Bu durum sağlandıktan sonra SSL sertifikası;
- Mesajları şifrelemeye, deşifre edilmemesi için güvenliği sağlamaya,
- İletilmiş olan dokümanların tarihini ve zamanını doğrulamaya,
- Dokümanların arşivlenmesini kolaylaştırmaya, olanak sağlamaktadır.
Peki, güvenlik açısından bu kadar önemli olan SSL sertifikası nasıl çalışır?
SSL Nasıl Çalışır?
SSL şifrelemede 2 adet anahtar kullanılmaktadır. Aslında bu kullanılan anahtarlar dijital olarak kodlanmış olan yazılımlardır. Kullanılan bu 2 anahtarlardan biri veriyi kilitlerken diğeri ise kilitlenmiş olan veriyi açmaktadır. Anahtarlar yaratıldıktan sonra biri anahtarı yaratmış olan kişide kalmaktadır, yani sizde, diğeri ise bağlantı kurulan kişilere gönderilmektedir. Sizde kalan anahtara private key, bağlantı kurmak istediğiniz kişiye gönderdiğiniz anahtara public key adı verilmektedir. Bu işlem için yapılması gerek özel bir şey bulunmamaktadır. Yani bu işlem otomatik olarak gerçekleşmektedir.
Dışarıdan mesaj göndermek isteyen herhangi biri, public key sayesinde mesajını güvence altına alarak size gönderir. Yani mesajı gönderdikten sonra mesaj size ulaşmadan önce birisi tarafından alıkonulsa bile şifreyi çözebilmek için sizde bulunan private key gerekmektedir.
Toparlamak gerekirse SSL sertifikası, iki bilgisayar arasında gerçekleşen veri akışının diğer insanlar tarafından görüntülenmemesi için güvenliği sağlayan bir algoritmadır. Yani verileriniz SSL sayesinde şifrelenerek, güvenli bir şekilde karşı tarafa iletilmektedir.
SSL Sertifikası Çeşitleri
Alan adı onaylama sertifikası, Web sunucusu onaylama sertifikası, yeşil adres çubuğu sertifikası, Wildcard sertifikası ve birleşik iletişim sertifikası gibi daha birçok SSL sertifikası bulunmaktadır.
Hizmetlerimiz için:
Hemen İletişime Geçin
Henüz Yorum Yok