Sanallaştırma, mevcut fiziksel donanımlar ve sanal makineler ile geliştirilen bir yazılımdır. Fiziksel bilgisayar üzerinde bulunan bellek, hafıza ve işlemci gibi kaynakların, yalıtılmış bir biçimde birden fazla işletim sistemiyle aynı anda kullanılmasını sağlar.
Maliyet ve yönetimsel bakımdan son derece avantajlı olduğu için birçok işletmenin IT departmanları sanallaştırmayı tercih eder. Sanallaştırma hizmeti sahibi olmanın sağladığı avantajlar şunlardır:
- İhtiyaç duyulması halinde kolay ve hızlı bir şekilde yeni bir sunucu oluşturulmasına imkan sunar.
- Ölçeklendirme yapılmasına olanak sağlar.
- Test veya yazılım geliştirme süreçlerinin problemsiz bir şekilde yapılmasına imkân sunar.
- Herhangi bir sorun yaşanması durumunda hızlı bir şekilde sanal sunucuların tekrar çalışır hale getirilmesini sağlar.
- Server kapasitelerinin yüksek performans ve verim ile kullanılabilmesini sağlar.
- Şirketlerin donanım yatırımlarından tasarruf etmesini sağlar.
- Bakım ve kurulum maliyetlerinden yaklaşık %80 oranında tasarruf edilmesini sağlar.
- Merkezi yönetim sayesinde çalışır durumdaki tüm sunucuların kontrol edilmesini sağlar.
- Sunucuların raporlama yapmasına olanak sağlar.
- Sanal işletim sistemine kurulan uygulamaların yedekleme ile bilgisayara aktarılmasını sağlar. Aktarımı yapılan uygulamada bilgi ve zaman kaybı yaşamaksızın çalışmasını sağlar.
Güvenlik çözümleri açısından da sanallaştırma hizmetleri kullanıcılara büyük avantajlar sağlar.
Sanallaştırma Teknolojisinin Çeşitleri Nelerdir?
Sanallaştırma teknolojisinin kullanım amacına göre 4 çeşidi bulunur. Bu sanallaştırma çeşitleri ve kullanım amaçları şu şekilde sıralanabilir.
- Sunucu Sanallaştırma: En çok kullanılan sanallaştırma çeşididir. Bu sanallaştırma teknolojisi, fiziksel sunucuların bir havuzda toplanmasına ve kullanıcıların ihtiyaçlarına göre optimize edilmesine olanak sağlar. Optimize edildikten sonra yeniden kullanıcılara sunulduğu için enerji ve maliyet konusunda tasarruf imkânı sunar. Sunucu sanallaştırma modelinde sistem güvenliği ön planda yer alır.
- Ağ Sanallaştırma: Bu sanallaştırma teknolojisi, çok sayıda kullanıcının hizmet almasına olanak sağlar. Bu teknoloji ile hizmet, uçtan uca sunulur. Ağ sanallaştırması, çoklu servis sağlayıcıları tarafından oluşturulur. Oluşturulan sanal ağların tamamı ve bütün ağ kaynakları tüm kullanıcılar tarafından kullanılabilir. Bu durum maksimum performans elde edilmesini sağlar.
- Depolama Sanallaştırma: Bu sanallaştırma çeşidi, fiziki depolama alanlarının sadece bir kaynakta toplanmasını ve yazılım aracılığıyla kontrol edilmesini sağlar.
- İşletim Sistemi Sanallaştırma: Bu sanallaştırma çeşidi, bir bilgisayar üzerinde birden fazla işletim sistemi oluşturması imkanı sunar. Oluşturulan bu işletim sistemleri bilgisayarın ana işletim sisteminin dışındadır.
Sanallaştırma konusunda detaylı ve farklı bilgiler için ise “Sanallaştırma Tek Başına Yeterli mi” başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.
Hizmetlerimiz için:
Hemen İletişime Geçin
Henüz Yorum Yok