Gün içinde gönderdiğiniz e-postalar saniyeler içinde iletilir. Göz açıp kapayana kadar gerçekleşen bu sürecin görülmeyen sahnesinde bir dizi karmaşık transferler gerçekleşir. Maillerin kısa sürede gönderilmesini sağlayan transfer sürecinde, her mail, alıcısına ulaşana dek bir dizi mail serverdan (e-posta sunucusu) geçer. Mail gönderim işleminin gerçekleşmesi için e-posta sunucuları, birbirleri ile bağlantı kurar. Bu sayede transfer gerçekleşir.
E-posta sunucuları olmadan farklı alan adına sahip posta hesaplarına mail göndermek mümkün değildir. Sadece aynı alan adı ile eşleşen hesaplara mail gönderilebilir. Kurumsal e-posta sunucuları gelen posta sunucuları ve giden posta sunucuları olmak üzere ikiye ayrılır. SMTP giden posta sunucusu, IMAP ve POP3 gelen posta sunucularıdır. IMAP, gelen mailleri sunucuda saklar, POP3 ise maillerin telefon, tablet ve bilgisayar gibi cihazlarda tutulmasını sağlar.
E-Posta Gönderimi Sırasında Sistem Nasıl Çalışır?
Kendi e-posta adresinizden bir başka alan adına sahip e-posta adresine mail gönderim işlemi 4 aşamada gerçekleşir. Bu aşamalar şu şekilde incelenebilir.
Simple Mail Transfer Protocol (SMTP) Sunucusuna Bağlanma:
SMTP IP adresi gibi bir protokoldür. E-postayı göndermek için MTA ya da Posta Aktarım Aracı ile birlikte çalışır. SMTP, gönderilmek istenen e-postanın MTA’dan diğer MTA’ya nasıl nasıl taşınacağını denetler. E-posta sunucuları arasında iletişim kurulabilmesi için kod sağlar. Bu sayede gönderilen iletinin sadece e-posta sunucuları tarafından anlaşılabilmesi ve bölümlere ayrılması sağlanır.
Alıcı E-Posta Alanının İşlenmesi:
Bu adımda SMTP sunucusu, alıcı mail adresini tanımlar ve işler. Bu sayede SMTP sunucusu, alıcı mail adresinin e-posta sunucusu ile iletişim kurar. Şirket içi gönderimlerde mailler doğrudan POP3 veya IMAP sunucusuna yönlendirilir.
Alıcı IP Adresinin Belirlenmesi:
Alıcı e-posta sunucusu ile iletişim kuran SMTP, alıcı tarafın IP adresini belirlemek için DNS ile alan adını IP adresine dönüştürür. IP adresi belirlendikten sonra ileti alıcı tarafın sunusuna yönlendirilir.
E-Postanın Teslim Edilmesi:
SMTP’nin gönderdiği e-posta alıcı tarafın SMTP sunucusuna ulaşana dek farklı birçok SMTP sunucusundan geçer. Mail, alıcı SMTP’ye ulaştığı zaman kontrol edilir ve IMAP ya da POP3 sunucusuna gönderilir.
Kurumsal hosting paketleri iş süreçlerinizin devamlılığı açısından büyük avantaj sağlar. Bu konuda daha fazla bilgi edinmek için “Kurumsal Hosting Kullanmanın Avantajları Nelerdir” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
Hizmetlerimiz için:
Hemen İletişime Geçin
Henüz Yorum Yok