Hosting’i enine boyuna ele almadan önce haydi gelin bir beyin fırtınası yapalım… 3’leme yazımızın ilk içeriğinde Reseller Hosting’e yer vermiştik (Yazımıza tıklayarak ulaşabilirsiniz). Bu yazımızda ise Hosting nedir, kurumunuza sağladığı avantajlar nelerdir? 101 seviyede ele alacağız. Start’ı yavaştan verelim. Düşünün, neden dosyalarınızı bilgisayarınızın hard diskinde saklıyorsunuz? Çünkü bu sayede onlara istediğiniz her an, rahatça erişebiliyorsunuz değil mi? Harika. Şimdi bunu web siteniz için düşünelim. Bir word dosyasına çok benzer şekilde web sitenizi barındırmanız için bir bilgisayara ihtiyacınız vardır. Aradaki fark ise şu, web sitenizi barındırdığınız bilgisayarın sürekli açık olması gerekiyor ki hem siz hem de ziyaretçileriniz için her an erişilebilir olsun. Dükkanı asla kapatmamanız gerekiyor anlayacağınız.
Günahıyla Sevabıyla Hosting Servisi
Basit bir tanımla hosting, internet üzerinde herhangi bir objenin ya da metaryalin sunulması işidir. Peki bahsettiğimiz bu metaryaller nelerdir? Hemen örnek verelim, şu an bulunduğunuz sayfa üzerindeki her kelime bir text metaryalidir. Her resim bir imaj, her görüntü bir video, her ses bir sound metaryalidir.
Bu metaryaller sunucu adını verdiğimiz özel olarak üretilmiş ya da düzenlenmiş, 7/24 olarak her talep edildiğinde hızlı ve kesintisiz olarak cevap verilebilmesi için yapılandırılmış sistemler üzerinden yayınlanır. İşte tüm bu yayın işi ‘Hosting’ olarak adlandırılır. Bu tarz sektörel veya uygulama hosting hizmetlerinin genel tanımı için dünya genelinde yaygın olan SaaS kavramı kullanılır (SaaS’la ilgili yazımıza tıklayarak ulaşabilirsiniz). Dolayısıyla yukarıda bahsettiğimiz kadarıyla tüm bu materyalleri sunacak yazılım ve donanım ihtiyaçlarına da gereksinim duyulur. Fakat buradaki sihirli kelimemiz ‘internet’.
İnternet noktasında Data Center’ında kulağını çınlatmazsak olmaz elbette. İnternet erişimi ihtiyaçları tüm dünyada Data Center adı verilen, bu iş için özel olarak dizayn edilmiş ve hazırlanmış alanları olan yapılardır. Türkiye içerisinde gerçek anlamda Data Center olarak kullanabileceğiniz azınlık sayıda kurum vardır. Tam da bu noktada kendi kurumumuza haklı bir tolerans göstererek örnek verebiliriz. Bir data center şirketinden satın alacağınız Co-Location hizmeti sayesinde server (sunucu) sisteminizi internete sağlıklı ve hızlı bir şekilde bağlayabilirsiniz. Data center size ait IP adresleri tanımlayacaktır.
Örneğin teknotel.com adresinin IP’si 213.144.123.125’tir. Yani IP adresleri sunucunuzun tüm dünya üzerindeki karmaşık ağ yapısındaki eşsiz bir adresidir. Şu ana dek step by step şeklinde anlatmaya çalıştık. Peki hosting’in kurumunuza faydası nedir? Hosting servisi alırken nelere dikkat etmelisiniz? vb. sorulara, serînin son yazısında yer vereceğiz. Bizi takip etmeye devam edin…
Hizmetlerimiz için:
Hemen İletişime Geçin
Henüz Yorum Yok